Behandeltechnieken

Naast acupunctuur worden ook andere technieken ingezet. Hieronder een uiteenzetting van de verschillende behandeltechnieken.

Acupunctuur

De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling met dunne naalden. Er zullen naalden geplaatst worden in bepaalde acupunctuurpunten op je lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert. Door de manier
waarop de naald wordt aangebracht wordt de energiestroom van die meridiaan beïnvloedt. Zo worden de energiestromen in je lichaam gereguleerd, waardoor:

  • een betere doorstroom van Qi (energie) ontstaat
  • een energieblokkade verdwijnt
  • de hoeveelheid energie toeneemt of verplaatst wordt naar een gebied dat te weinig heeft
  • de kwaliteit van de energie verbetert

Tijdens de behandeling gaat de energie in je lichaam weer stromen. Dit merk je aan een schokje, een licht tintelen of juist een zwaar gevoel bij de naald. Dit gevoel wordt De Qi genoemd en duurt maar even. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten.


Moxa

Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris). Bij een behandeling met moxa worden de acupunctuurpunten met dit kruid verwarmd. Zo wordt warmte en energie toegevoegd op die punten en wordt energie in beweging gezet. Deze techniek zal gekozen worden wanneer er pijn is door stagnatie, als er te weinig warmte is of teveel koude.

Met moxa wordt zorgvuldig omgegaan. De moxa wordt toegepast met aandacht voor wat je ervaart. Er zijn verschillende manieren om moxa toe te passen.

De moxastick
Dit is een dikke sigaar die heel langzaam opsmeult en die boven de huid heen en weer of naar een punt toe wordt bewogen. De moxa raakt de huid niet aan. Vrouwen die een baby in stuitligging hebben gehad kennen de moxastick wellicht. Dagelijks de buitenhoek van beide kleineteennagels met moxa verwarmen kan het kindje aanzetten tot draaien.

Moxa op de naald
Dit is een methode, waarbij korte stukjes van een dunnere moxasigaar over de naald worden geschoven en aangestoken. De warmte wordt door de naald diep in de huid of spier gebracht, zonder dat de moxa de huid raakt.

Losse moxa
Bij sommige vormen van acupunctuur worden heel kleine bolletjes moxa direct op de huid gelegd en aangestoken. Zodra je de warmte voelt zal het korreltje met een snelle beweging weggenomen worden.

Moxalamp
Met een moxalamp kan een hele zone diep verwarmd worden. Deze wordt boven de huid geplaatst en is vergelijkbaar qua warmte met een infraroodlamp.

Cupping

Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veelvuldig wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Doordat de spieren en de huid goed doorbloed raken, wordt het voor het lichaam eenvoudiger deze afvalstoffen te verwijderen, met als gevolg een algehele ontspanning. Cupping heeft een enorme dieptewerking, doordat speciale glazen of kunststof bokaaltjes vacuüm op de huid worden aangebracht. Cupping is gericht op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen. Door atleten wordt de cupping therapie gebruikt voor het herstel. Cupping simuleert de bloedsomloop lokaal, waardoor spieren sneller kunnen herstellen

Ooracupunctuur

Met ooracupunctuur worden bepaalde punten op de oorschelp gezocht met een elektrische puntenzoeker. Vervolgens worden deze punten geprikkeld met (verblijfs) naalden. Deze punten zijn via het centrale zenuwstelsel reflexmatig verbonden met bepaalde delen van het lichaam. De prikkel leidt ter plekke tot een toename van de zelfgenezende werking van het lichaam. Ooracupunctuur is evenals lichaamsacupunctuur een behandeling met een algemeen regulerend karakter. Dit uit zich behalve in een werking op de klachten ook in een verbetering van het algemeen welbevinden. Beide therapievormen kunnen dan ook goed gecombineerd worden.

Guasha

Guasha is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. ‘Gua’ betekent ‘schrapen’, ‘Sha’ betekent letterlijk zand of zandkorrels, deeltjes die het lichaam vervuilen. Letterlijk vertaald is het dus het schrapen van ziekte (afvalstoffen) uit het lichaam. Het is een rug-, nek-, schoudermassage die gericht is op het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van Qi (energie) en bloed.

Voeding

Gezonde voeding is belangrijk binnen de TCG. Ik kan dan ook de behandeling aanvullen met een (tijdelijk) voedingsadvies. Ook voeding heeft een ‘kwaliteit’ of ‘natuur’, zoals verwarmend, koelend, bevochtigend. Voeding kan in beweging zetten of een ‘stijgend’ effect hebben. Denk maar aan het effect op je darmen of aan een heet hoofd krijgen van bepaald eten of drinken. Voeding kan ook vertragen, verstoppen, slijm vormen. Dit wordt ook wel ‘damp vormend voedsel’ genoemd worden. Het effect kan zijn een zwaar gevoel of daadwerkelijk overgewicht, of een gevoel van watten in het hoofd hebben.

De acupunctuurbehandeling kan aardig teniet gedaan worden als je lichaam dagelijks belast wordt met voeding die simpel gezegd niet goed voor je is. Met de uitleg van het voedingsadvies wordt het aanpassen van je voedingspatroon eerder een logische keuze dan dat je iets moet of niet meer mag eten.

Door de verschillende technieken en adviezen te combineren zorgen we er samen voor dat jij echt een behandeling op maat krijgt, toegespitst op jouw klacht of hulpvraag.