Acupunctuur bij menstruatie klachten

Een gezonde menstruatiecyclus is vrij van klachten. Helaas zien we vaak dat dit niet bij alle vrouwen het geval is. Lichamelijke en ook emotionele klachten zorgen maandelijks voor veel ongemak. Soms zijn de menstruatieklachten zelfs zo erg dat je een paar dagen niet normaal kunt functioneren. Veel vrouwen denken dat allerlei klachten nu eenmaal bij de menstruatie horen. Maar een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.

Wat zijn nou de meest bekende menstruatieklachten?

De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, voorafgaand aan en tijdens de menstruatie, hoofdpijn en migraine. Daarnaast zijn vermoeidheid, stemmingswisselingen, obstipatie of juist diarree, gewrichtspijn, rugpijn en pijnlijke borsten veel voorkomende menstruatieklachten. De meeste vrouwen hebben last van een combinatie van deze klachten.

Wanneer spreken we van een verstoorde menstruatiecyclus?

Behalve menstruatieklachten zoals menstruatiepijn en PMS hebben veel vrouwen ook last van een verstoring in de menstruatiecyclus. Zoals een onregelmatige menstruatie, een te lange of juist te korte menstruatie of het uitblijven van de menstruatie. Andere klachten zijn overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen en pijn rondom de eisprong. Bij ernstige menstruatiepijn en andere klachten rondom de menstruatie kan er soms ook sprake zijn van endometriose, een veel voorkomende aandoening waarmee naar schatting 10 tot 15% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd te maken heeft.

Wat is PMS (PreMenstrueel Syndroom)?

Heb je juist voorafgaand aan je menstruatie klachten en daarnaast last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid? Dan is er vaak sprake van het Premenstrueel Syndroom (PMS). Deze klachten ontstaan door de hormoonwisselingen in de periode voor en tijdens de menstruatie.

Wat kan acupunctuur voor je betekenen?

Wanneer je met menstruatieklachten of PMS bij een acupuncturist zal komen zal eerst gekeken worden naar de oorzaak van deze klachten. Deze kan te maken hebben met de hormoonhuishouding of de energiebalans in de buik, maar de oorzaak kan ook elders liggen. Als er een disbalans aanwezig is in het lichaam kan dit zich uiten in een verstoorde of pijnlijke menstruatie cyclus. Door een behandeling met acupunctuur kan deze balans hersteld worden en kunnen deze klachten verminderen. Hoeveel behandelingen met acupunctuur bij jouw menstruatieklachten nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.