Acupunctuur bij pijnklachten

Heb jij regelmatig pijnklachten? Bijvoorbeeld nekpijn, (lage) rugpijn, hoofdpijn of zelfs migraine? Een uitspraak uit de klassieke Chinese teksten is: “Bu tong ze tong, tong ze bu tong”. Als er vrije stroom is, is er geen pijn, als er pijn is, is er geen vrije stroom. Pijn ontstaat daar waar de vrije stroom van Qi (energie) en/of bloed geblokkeerd is. Bij alle soorten pijn is dit het geval, ongeacht de oorzaak.

De belemmering van de vrije stroom van Qi en/of bloed kan verschillende oorzaken hebben, hieronder een paar voorbeelden:

  • Er zijn te weinig vloeistoffen aanwezig in het lichaam of de vloeistoffen zijn niet vloeibaar genoeg waardoor de vrije stroom belemmerd wordt;
  • Er is een te veel aan Qi en/of bloed in een bepaald gebied aanwezig waardoor er een soort file ontstaat;
  • Er is een externe pathogeen aanwezig in het lichaam die de vrije stroom belemmerd (bijvoorbeeld een virus);
  • Er heeft een trauma plaatsgevonden waardoor de stroom (tijdelijk) letterlijk geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld (een litteken na) een operatie;
  • De interne energetische verhouding is verstoord. Er is bijvoorbeeld te weinig yin waardoor het yang gaat stijgen.

Zoals hierboven kort omschreven kan pijn verschillende oorzaken hebben. Om de pijn goed te kunnen behandelen met acupunctuur, moxa, guasha of cupping is het allereerst belangrijk te weten of de pijn meer chronisch is of acuut, of er nog andere klachten zijn naast de specifieke pijnklacht en waar de pijn exact gelokaliseerd is. Hiermee kan bepaald worden welke behandelmethode toegepast moet worden voor deze pijnklacht.

Hieronder per oorzaak een voorbeeld voor een behandelmethode:

  • Als er te weinig vloeistoffen aanwezig zijn zal de behandeling erop gericht zijn deze vloeistoffen aan te vullen of te zorgen dat de vloeistoffen zo optimaal mogelijk gebruikt worden in je lichaam. Als er bijvoorbeeld te veel hitte aanwezig is in je lichaam (kenmerkt zich onder andere door weinig plassen, zure oprispingen, ontvlambaar van aard, rood hoofd) zal de behandeling gericht zijn op het klaren van hitte zodat de vloeistoffen niet “verdampen”. Ondersteunend aan de behandeling zal ook voedingsadvies gegeven worden.
  • Als er een te veel aan Qi en/of bloed aanwezig is in een bepaald gebied zal met de behandeling zoveel mogelijk in beweging gezet worden. Dit kan door middel van het plaatsen van naalden op bewegende punten en punten die op het gebied werken. De behandeling kan ook goed ondersteund worden door bijvoorbeeld guasha of cupping in dit geval.
  • Als er een externe pathogeen aanwezig is in het lichaam zal de behandeling ingezet worden op het openen van de poriën zodat de pathogeen het lichaam kan verlaten.
  • Als het trauma een litteken betreft kan ervoor gekozen worden de doorstroming van het litteken te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van heel veel kleine naaldjes om het litteken.
  • Als de interne energetische verhouding verstoord is, bijvoorbeeld te weinig yin waardoor het yang gaat stijgen, kan door middel van acupunctuur deze verhouding hersteld worden. Er zullen dan bepaalde acupunctuurpunten aangeprikt worden om het yin aan te vullen. Vaak wordt deze behandeling ondersteund door leefstijl en voedingsadvies om het effect van de behandeling te vergroten en de kans op terugval te verkleinen.

Zoals hierboven beschreven kan acupunctuur een goede behandelmethode zijn bij het bestrijden/verminderen van pijnklachten.

Mocht je meer informatie willen of een afspraak in willen plannen hoor ik het graag.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.