Acupunctuur bij jongeren en jongvolwassenen

In de periode waarin een kind zich ontwikkeld naar een volwassene (pubertijd) vinden er allerlei processen plaats in het lichaam, zoals hormonale veranderingen, lichamelijke veranderingen en hiermee samenhangende sociale veranderingen. Deze processen hebben een grote impact op het lichaam van een kind en kosten veel energie.

In deze periode kan een kind klachten ontwikkelen waar ze eerder nog niet mee bekend waren en vaak zie je ook dat kinderen tijdens de pubertijd ander gedrag vertonen. Vaak voorkomende klachten zijn vermoeidheid, pijnlijke menstruatie, slechte concentratie, slecht slapen en bijvoorbeeld acné. De gedragsveranderingen die we vaak zien zijn boosheid, depressie, egoïsme, recalcitrantie en bijvoorbeeld isolatie. Doordat zij zelf en de omgeving waarin zij zich bevinden het gedrag niet altijd kunnen plaatsen en het gewijzigde gedrag niet altijd begrijpen kan er een ongewenste en ongezellige situatie ontstaan.

Hoe kan dit benaderd worden vanuit de Oosterse Geneeswijzen?

De hormonale veranderingen in het lichaam kosten veel energie en trekken het lichaam als het ware uit balans. Wat vaak voorkomt is dat het houtelement uit balans raakt in deze periode, maar het kan ook een ander element zijn. Door middel van de diagnostiek binnen de Oosterse Geneeswijze (polsdiagnostiek, hara (buik) diagnostiek en het stellen van vragen) kan er achterhaald worden in welk(e) orgaansyste(e)m(en) de disbalans is ontstaan en waar de klachten vandaan komen.

Wat kan acupunctuur betekenen?

Als duidelijk is welk orgaansysteem uit balans is geraakt kan door middel van een acupunctuurbehandeling (met naalden, moxa of massage technieken, zie behandeltechnieken op de website) deze balans in het lichaam hersteld worden.

Vaak zien we in de praktijk, zoals hierboven al genoemd, dat het houtelement (de leverenergie) uit balans raakt bij pubers en dit resulteert in veel boosheid. De leverenergie zorgt in het lichaam voor de vrije stroom van energie. Als deze uit balans raakt, zie je stagnatie ontstaan. Klachten die dan kunnen optreden zijn: een opgezette buik, depressie, PMS (premenstrueelsyndroom), andere menstruatie problemen, epilepsie, hoofdpijn, duizeligheid, pijn klachten, tinnitus (met name een piep in het oor), spierkrampen, slapeloosheid en prikkelbaarheid.

Daarnaast zien we ook vaak het aarde-element verstoord raken (maag en milt energie). Klachten die dan kunnen optreden zijn: vermoeidheid, slechte concentratie, piekeren, slechte eetlust of juist onverzadigbaar, acné, brandend maagzuur, obstipatie.

Heb je zelf het idee dat je uit balans bent geraakt en wil je graag de balans weer terugvinden dan zie ik je graag in de praktijk. We gaan dan samen weer op zoek naar je balans.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.